آغاز آزمایشهای بالینی اولین داروی رشد مجدد دندان در جهان
پژوهشگران ژاپنی اعلام کردهاند که آزمایشهای بالینی اولین داروی رشد مجدد دندان در جهان از ماه سپتامبر امسال در بیمارستان دانشگاه کیوتو آغاز میشود. این دارو پس از تایید ایمنی، به بیمارانی که بهطور مادرزادی فاقد مجموعه کامل دندان هستند، تجویز خواهد شد تا اثربخشی آن بررسی شود. هدف محققان این است که فروش این دارو را در سال ۲۰۳۰ آغاز کنند.
مشکل آژنزی دندانی و اثرات آن
در حالی که بیشتر افراد دارای ۳۲ دندان هستند، حدود ۱ درصد از جمعیت جهان از بیماری مادرزادی «آژنزی دندانی» رنج میبرند که منجر به عدم رشد یک یا چند دندان میشود. این بیماری نه تنها فرآیند غذا خوردن، بلکه تکلم و بلع را نیز مختل میکند. شرایط شدیدتر این بیماری، با نام «الیگودونشیا»، که شامل فقدان شش دندان یا بیشتر است، حدود ۰.۱ درصد از جمعیت را تحت تاثیر قرار میدهد.
مراحل آزمایش بالینی
مرحله اول آزمایشات بالینی از سپتامبر امسال تا اوت ۲۰۲۵ در بیمارستان کیتانو در اوزاکا ادامه خواهد داشت. در این مرحله، دارو به ۳۰ داوطلب سالم بین ۳۰ تا ۶۴ سال که حداقل یک دندان پشتی ندارند، به صورت وریدی تزریق میشود. مطالعات حیوانی نشان دادهاند که این دارو بیخطر بوده و عوارض جانبی عمدهای ندارد.
در مرحله بعدی، دارو به بیماران مبتلا به کمبود مادرزادی دندان در بیمارستان کیتانو تجویز خواهد شد. در این مرحله، شرکتکنندگان بین ۲ تا ۷ سال خواهند بود که حداقل ۴ دندان خود را از بدو تولد از دست دادهاند.
اظهارات محققان
کاتسو تاکاهاشی، رئیس بخش دندانپزشکی و جراحی دهان در بیمارستان کیتانو و محقق اصلی این مطالعه، بیان کرد: «ما میخواهیم به کسانی که از کمبود یا نداشتن دندان رنج میبرند کمک کنیم، در حالی که تاکنون هیچ دارویی برای درمان دائمی این نقص وجود نداشته است. ما احساس میکنیم که انتظارات مردم برای دارویی جهت رشد دندان بالاست.»
مکانیزم عمل دارو
این دارو پروتئینی به نام «USAG-1» را غیرفعال میکند؛ پروتئینی که مانع رشد دندانها میشود. در شرایط طبیعی، روند رشد دندانها پس از جایگزینی دندانهای دائمی به جای دندانهای شیری متوقف میشود. دانشمندان با تمرکز بر این پروتئین، پادتنی تولید کردهاند که بهطور موقت عملکرد این پروتئین را متوقف کرده و به دندانهای جدید اجازه رشد میدهد.
نتایج امیدوارکننده آزمایشات حیوانی
تزریق این دارو به موشهایی که بهطور مادرزادی تعداد دندانهای کمی داشتند، باعث شده تا آنها دوباره دندان در بیاورند. تیم تحقیقاتی امیدوار است که داروی جدید در آینده نه تنها برای افراد مبتلا به بیماریهای مادرزادی، بلکه برای کسانی که به هر دلیلی دندانهای خود را از دست دادهاند نیز مورد استفاده قرار گیرد.