دلایل بروز شوره سر متنوع هستند. برخی از این دلایل، مانند خشکی پوست سر در فصل زمستان، ساده و شناختهشدهاند. اما عفونت قارچی جدی که ناشی از قارچ مخمری به نام “مالاسزیا” است، نیز وجود دارد. دیگر عوامل شامل تغییرات هورمونی و برخی بیماریهای پوستی مانند درماتیت، درماتیت سبورهای و پسوریازیس باعث بروز این مشکل میشوند.
علاوه بر وجود پوستههای سفیدی که روی پوست سر و موها ظاهر میشود، خارش و التهاب دردناکی نیز ممکن است ایجاد شود که همراه با قرمزی پوست سر است.
شامپوهای ضد شوره سر
مقابله با شوره سر با کمک شامپوهای ضد شوره ممکن است. این شامپوها دارای ترکیبات فعالی هستند که تولید سلولهای پوستی را کند کرده، به مبارزه با قارچ مالاسزیا میپردازند و به آرامش پوست سر کمک میکنند.
متداولترین ترکیبات فعال در این شامپوها عبارتند از:
سالیسیلیک اسید: به از بین بردن سلولهای مرده و پاکسازی پوست سر کمک میکند.
قطران زغالسنگ: فرایند مرگ سلولی و لایهبرداری پوست را کاهش میدهد.
پیریتیون روی: خاصیت ضد میکروبی داشته و از رشد مالاسزیا جلوگیری میکند.
سلنیوم دیسولفید: تولید سلولی را کاهش داده و با مخمرها مقابله میکند.
کتوکونازول: یک ضد قارچ موثر در مقابله با انواع قارچها و مخمرها است.
در مراحل حاد و ابتدای درمان که شوره سر به شدت مشاهده میشود، پیشنهاد میشود که هفتهای ۲ تا ۳ بار از شامپوی ضد شوره استفاده شود. پس از کنترل وضعیت شوره سر، میتوان از این شامپوها یک بار در هفته بهره برد.
روشهای پیشگیری از شوره سر
به منظور جلوگیری از بروز شوره سر، میبایست موها بهطور منظم با شامپویی ملایم و مناسب شسته شوند تا چربیهای اضافی و سلولهای مرده پوست از بین بروند.
رعایت یک رژیم غذایی متعادل و چه بسا سرشار از روی، ویتامینهای گروه B و برخی چربیهای مفید، به حفظ سلامت پوست سر کمک میکند.
همچنین باید از حرارت سشوار، اتو و بیگودیها اجتناب کرد، زیرا اینها میتوانند منجر به خشکی پوست سر شوند.
به دلیل این که استرس روانی میتواند شدت شوره سر را افزایش دهد، مقابله با استرس از طریق تکنیکهای آرامسازی مانند یوگا و مدیتیشن ضروری است.